Warzywa i owoce pod wpływem obróbki mechanicznej oraz termicznej tracą wiele właściwości. Preferowane jest dostarczać ludzkiemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych bezpośrednio z surowych owoców i warzyw, które przejdą najkrótszą drogę od obróbki do konsumpcji.

W jaki sposób dostarczyć organizmowi witamin i minerałów?

Jak pozyskać zdrowy sok owocowy?W roku 1930 została wynaleziona sokowirówka, która w bardzo szybkim czasie wyciskała sok z owoców i warzyw, oddzielając miąższ od części płynnej. Jednak pomimo uzyskania soku, bardzo dużo pozostawało go jeszcze w odpadowej pulpie. Obecnie ta wersja została zastąpiona sprzętem o nieco innym działaniu. Wyciskarka Hurom H-AE wolnoobrotowa, dostępna w sklepie producenta https://hurom.pl/pol_m_Modele-wyciskarek_Hurom-H-AE-388.html, wydobywa z roślin maksymalną ilość soku, odrzucając zupełnie pozbawiony płynu miąższ.

Okazuje się, iż szybkość obrotów ma decydujący wpływ na ilość otrzymanego soku. Przy sokowirówkach silnik napędzał turbinę zbyt szybko, co powodowało niedostateczne odciśnięcie płynu od stałej masy. Wyciskarka wolnoobrotowa pracuje powoli i dlatego osiąga lepsze wyniki w pozyskiwaniu soku.

Innowacyjna wyciskarka Hurom H-AE jest najnowszym modelem wyciskarki pionowej wolnoobrotowej. Jest ergonomiczna, funkcjonalna z nowoczesnym desingiem. Części są łatwe do demontażu i ponownemu złożeniu. Po użyciu wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do wysuszenia. Oczka sitka nie zapychają się, a za pomocą szczoteczki szybko można je wyczyścić.

Co ją wyróżnia od innych?

W odróżnieniu od innych urządzeń do produkcji soków wyciskarka Hurom H-AE ma dwa otwory wsadowe, boczny i górny. Ten pierwszy przydaje się do wrzucania małych kawałków jabłek, całych miniaturowych pomidorów, owoców leśnych, porzeczek itp. Od góry wrzucimy długie łodygi i liście. Ma całkowicie szczelną misę zintegrowaną z wałem napędowym. Jest bardzo wydajna, wyciska sok o najwyższej jakości. Ma ładną z wyglądu obudowę, produkowaną w kilku kolorach, dzięki czemu zaspokoi gust każdej gospodyni.

Wał obrotowy i sitko przy wyciskarce Hurom H-AE doskonale dają sobie radę z włóknistymi warzywami, nie zapychając oczek ani wylotu (łodygi kalarepy, liście buraka itp.) i twardymi warzywami (bulwa buraka, selera itp.) oraz miękkimi, jak pomidory, czy jabłka i maliny, których nie trzeba popychać, dodatkowo przeciskając po nich np. twardą marchewkę, by się przecisnęły do wylotu. Dzięki temu otrzymamy sok z pojedynczego składnika. Odpady w postaci pulpy są maksymalnie pozbawione wody, witamin i minerałów, które przedostały się do soku. Miąższ to jedynie błonnik, który można wykorzystać do mieszanki kompostowej w ogrodzie lub dodać go do mąki i upiec pyszne ciasto.