Uznaje się, że woda jest najzdrowszym napojem, który pomaga nam w lepszej przemianie materii. Zaraz po wodzie klasyfikuje się zielona herbata. Jej najlepszą odmianą jest japońska matcha. Jest ona znana w Chinach, jak i Japonii. Tam wypijana jest każdego dnia i to właśnie ona rozpoczęła tradycyjną ceremonię parzenia herbaty. Czym jest i jakie jest jej zastosowanie? Warto się o tym przekonać!

Matcha – zdrowa zielona herbata

Jest to specyficzna odmiana herbaty, dostępna w formie sproszkowanej. Do Japonii dotarła ona z Chin i dostarczona została przez buddyjskich mnichów. Do tradycyjnej herbacianej ceremonii jest ona wykorzystywana już od dwunastego wieku.

Produkcja

Herbata ta pozyskiwana jest z liści krzewów specjalnie osłanianych matami. Zupełnym przeciwieństwem jest herbata sencha, która dojrzewa w pełnym słońcu. Mniej więcej na trzy tygodnie prze zbiorami herbata ta jest odsłaniana i przebywa na słońcu. Podczas tego procesu herbata matcha zmienia swój wygląd oraz właściwości i smak. Liście stają się bledsze, wytwarzają aminokwasy, a herbata staje się bardziej słodka oraz łagodna. Następnie liście są zbierane oraz mielona na bardzo drobny proszek.

Rodzaje herbaty matcha

Jest ona dostępna w dwóch wariantach. Pierwszy z nich to odmiana ceremonialna. Ta przygotowywana jest z najmłodszych liści. Do jej produkcji wykorzystywane są tylko najbardziej jakościowe listki, podlegają one więc ścisłej selekcji. Kolejną jest odmiana kulinarna. Ta również jest smaczna i pełna wartości, jednak nie składa się ona wyłącznie z młodych listków. Procedura produkcji tej zielonej herbaty opracowana została już w szesnastym wieku. Początkowo powstaje tencha, z niej następnie powstaje matcha oraz herbata gyukuro.

Powodów, dla których warto pić zieloną herbatę jest wiele. Ta odmiana jest najbardziej jakościowa i nie tylko jest „lekarstwem” dla ludzi otyłych i znacznie wspomaga odchudzanie, ale także przeciwdziała komórkom rakowym znajdującym się w naszym organizmie. Warto więc zdecydować się na regularne jej picie.